tirsdag 27. august 2019

Øl oppskrifter 25 liter

Bryggselv satser på sju forskjellige slags øl til jul og noen av råvarene til hjemmelaget flytende julestemning er allerede på plass. Hjemmebrygget øl til jul.


Brygging av øl til jul er i Norge en tradisjon som strekker seg tilbake til vikingtiden. Det har til tider vært påbudt for alle større gårdsbruk å brygge juleøl og dele. Nå i julen (og kanskje ellers) har mange familier tradisjon for å brygge ulike drikker. Noen kaller det øl, og andre noe helt annet.


Jeg har inntrykk av at hjemmelaget drikke utover moderne hjemmebrygging strekker seg mye. Boka inneholder oppskrifter på hjemmebrygget øl.


Tore Bjørgo er en rikskjent terrorismeekspert og professor ved Politihøgskolen. Det er mye øl på markedet nå, men brygger du selv kan du lage hva du vil. Som hjemmebrygger er det vanskelig å oppnå nøyaktig samme resultat flere ganger.


Øl oppskrifter 25 liter

Programleder Tina Müller har brygget sitt eget øl, i tillegg har hun fått laget sin egen etikett til den. Har du en hjemmebrygger i magen. Dette er øl til jul som alle kan drikke. Oppskriften får du fra Bodil Nordjore.


Øl oppskrifter 25 liter

Jo lengre ølet står, jo mere alkoholholdig vil det bli. Så hver forsiktig hvis du skal ut å kjøre. Ypperlig oppslagsverk for øl -quizer. Det som kjennetegner mye av det vi lager til jul, er at det meste er.


Gjennom mange generasjoner har servering av hjemmebrygget øl til. Hvor mye "alkoho"l blir det egentlig i hjemmebrygget øl, som du ikke tilsetter noe alkohol i? Som bare lages på tomtebrygg, vann sukker og. Dersom du er fersk ølbrygger, eller vil starte med å brygge øl, ta en titt.


Den kan virke som det å "drikke jul " var mer sentralt enn å "spise jul ". Denne er klar ca 3-uker etter brygging. Plutselig jul er et ravfarget og smaksrikt øl med god maltsødme.


Passer godt til kraftig mat. Når Pspiller den gamle visa hass Hans Rotmo om jul, da vet man at.


Øl oppskrifter 25 liter

En hjemmebrygger brygger det ølet han eller hun selv vil brygge for å. Den som ikke brygget øl til jul, måtte betale bot til biskopen. Fortsatt god jul. Den fornyede interessen for ølbrygging, både hjemmebrygging og gardsbryggeri.


Min mors oppskrift på "hembrygg", et alkoholfritt øl som smaker veldig godt til julematen. God jul alle sammen! Fulgte du ikke loven, kunne du miste gården til kirken og bli. Bryggeriet holder til i Fredrikstad og drives av en gjeng som startet i det små som hjemmebryggere.


Nøisommelig jul – alkohol % - l – kr. Det er fantastisk gøy å brygge øl, sier Unni Irmelin Kvam entusiastisk til. Begynner du nå, har du øl til jul, og i hvert fall til romjulsfeiringene. Selve ordet « jul » stammer fra norrønt Jól, som var feiringen av midtvinter.


Gulatingsloven kom i før-kristen ti og påla blant annet bønder å brygge øl til jul. I mange norske hjem blir det ikke ordentlig jul før det står enflaske hjemmebrygget øl på bordet.


Skikken er flere hundre år. Det skulle brygges like mye øl til jul som vekten av husbonde og husfrue. Tradisjonen med hjemmebrygget juleøl ble imidlertid sterkt svekket.


Har så lyst til å lage hjemmebrygget øl til jul ! Noen som har en ukomplisert oppskrift? Hei hå, nå er det jul ! Med detaljstyring? Og da drikker vi sterkøl – igjen. Jon Sandvik sverger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.