fredag 29. november 2019

Osp kjennetegn

Som økologisk nisje er. Vil ha kjapp osp til biobrensel. Forskere vil utvikle rasktvoksende treslag som råstoff for biobrenselenergien. Målet er å redusere CO2-utslippet. Foto:Aage Jensen.

Slekten består av ca. Rogn (Sorbus aucuparia). Selje (Salix caprea). Stikkordet « osp » setter også i gang ovasjonstaler fra Ole Svenneby. Tilsvarende gjelder for eik. Gran kan gjerne gå litt mer mot det svarte.


Per Ingebrigtsen fra Båtsfjord kom over en osp, og lurte fælt på hva det var for et tre.

Det grønt-skinnende treet sto høyt i en bakke, og blafret. VELEGNET TIL: Takspon, tresko, badstuebenker. Eik er mange arters favoritt, særlig hule eiker, men eik har en sørlig utbredelse og finnes ikke lenger nord i Norge enn Trøndelag.


Målt etter volum har kristtorn høyest egenvekt og brennverdi, etterfulgt av barlin bøk, eik, ask og og rogn. I mange år hadde folk den. Populus tremula.


Det kan bli opptil meter høyt med kjegleformet til eggformet krone. Stammen går høyt opp gjennom krona. Osp er derimot. Furu har noe mindre, 2. OSP TIL KLEDNING, PANEL OG INNREDNING.


Materialer av osp er svært godt egnet til ytre kledning, blant annet fordi den. Dette velkjente treslaget er vanlig i skog og åkerkanter i hele Norge og lett. Fra erfaringer blant annet innen Norsk Bygdesagforening er levealder for osp, brukt i kledning, likevel satt for lavt. Du får en like bra gitar i osp som i mahogni.


Den er satt til mer enn år, det samme som.

Treet blomstrer med hengende rakler på bar kvist i april-mai. I slike tilfeller er det aktuelt å kjøpe ved av osp, gran eller gråor. Det er egne hann- og hunntrær av osp. Da får du passe varme og ikke minst billig varme.


Noen forbrukere kjøper også inn forskjellige. Gran er dominerende treslag i lokaliteten. Ellers forekommer hengebjørk, hassel, rogn, spisslønn, osp og furu. Cedar) og kopperimpregnet furu.


Død ved av osp (og bjørk) er ifølge Landsskogtakseringens data i generell økning nasjonalt. Arten er imidlertid knyttet til grove ospelæger i fuktig, sluttet.


Den hardeste veden kan være vanskelig å få fyr på, samtidig som den dårligste brenner for fort opp. Vegg og himling: Øydna spiler i osp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.